6 nov. 2007

Genus, hjälte vs hjälplös

Förra veckan var jag på en intressant föreläsning som hölls av Tjorbjörn Messing, Jämligkhets och jämställdhetssamordnare vid Mälardalens högskola i Västerås ( jaaa han är släkt med Ulrika Messing ) Föreläsningen handlade om Genus. "Från åsikt till insikt". Han beskrev ojämställdheten i samhället. Vad problemet är? Vems problemet är? Angår det oss? Vems ansvar det är? Varför ser det ut som det gör? Strategier och konkreta exempel....
Helkt klart en intressant föreläsning som satte en hel del myror i ens hjärna. Men jag hävdar fortfarande att ojämställdheten kommer att finnas kvar oavsett vi vill det eller ej. Som genusagen på mitt jobb är det kanske inte den bästa inställningen. Jag blundar inte för de stoora ojämställdheterna och jag hävdar inte att små förändringar som jag själv bagateliserar bort borde kunna hjälpa på traven att komma åt de stora problemen. Å andra sidan så borde alla rensa på sina egna port innan de går vidare och klagar på andra.
För det är lätt att skylla på andra.
Torbjörn nämnde en intressant sak. Det har gjorts en undersökning om varför man inte lär ut något som helst om jämställdhet i gymnasieskolorna. Ett visst antal gymnasieskolor har fått frågan. Och vad svarade de?
Jämställdhetsfrågorna borde barnen ha lärt sig redan i grundskolan, det är för sent att lära dem jämställdhet i gymnasiet.
Då tillfrågades grundskolorna. Vad svarade de?
Jämställdhetsfrågorna borde barnen ha lärt sig redan i förskolan.
Förskolan erkände att ja det borde läggas mer krut på jämställdhet i förskolorna men barnen påverkas så mkt av föräldrarna så det är svårt. Barnen hamnar i en konflikt.
Vad säger vi föräldrarna? Skyller vi på dagis? Nää.. vi skyller på medierna. Och medierna?
Haha... de speglar bara samhället som den är...
Men gör det det? Jag hävdar bestämt att det är en fruktansvärd snevriden spegling.
Men go for it...
Torbjörn har tagit upp en hel del andra intressanta undersökningar som jag kommer förmodligen att berätta omlite senare....
Han hade även gjort en intressant test med oss. Vi fick några påståenden av honom och vi skulle ställa oss till höger i rummet om det stämde absolut inte och vänster om det stämde hetl. Han började med påståenden om att "Det har varit jämställt på 1500 taleti Sverige" till att avsluta med att "Det är jämställt hemma hos oss"
Det blev förvånansvärt många som tyckte sig ha jämställt hemma hos sig!
Jag kan bara säga en sak... BLINDA MÄNNISKOR!
Visst kan det ge av ett sken av jämställdhet men i grund och botten är vi kvinnor som är grundlurade. Jag är inte feminist. Jag säger inte att det är bara kvinnor som är ojämställda, men just i hemmet är det faktiskt så.
Jag tänkte inte ta upp altl detta emd städandet och barnpassandet mm.
Men en enkel sak som hände hos oss igår kväll.
Jag har bett min make att sätta upp fönsterlamporna i vardagsrummet. Han har hållit på ( rättare sagt dragist sig för att göra det) i tre veckor nu. I helgen skickade jag iväg honom till affären för att hans kulle köpa koppplingsdosa.
Igår kväll när jag kom hem från jobbet var lamporna i samma hylla jag har ställt dem i.
För att göra historien kort.... Han fibblade och fibblade och surade. Hans lyckades inte och gav upp.
Jag tog tag i det hela. Hämtade längre sladd, bytte kopplingsdosa på lamporna i köket, bytten den till vardagsrummet. Seriekopplade 3 fönsterlampor med tillräckligt lång sladd för att räcka till uttaget så det såg även estetiskt ut. Maken satt bredvid och kollade, sa inte ett ord. När jag var färdig så väntade han med spänning föratt kunna klanka ner mig för mitt misslyckade försök. Men äpnades av att jag faktiskt lyckades koppla alla lamporna felria och to m satte dimmer i fönsterlamporna i köket.
Men att bli imponerad högt och säga att jag var duktig? Nääää det var som att erkänna sin egen misslyckande. Han sa bara: "Jag visste väl att du kunde ! "
Kontentan? Vi kvinnor själva gör att det blir ojämställt i många lägen. Men allt detta för att vi ska få männen att röra på fläsket.
För visst kunde jag ha fixat det där för 3 veckor sen. Men HAN är hemma och gör ingenting.
Men klart...VI är gjorda av kvinna och de är av MAN.
Hjälte vs hjälplös?

Inga kommentarer: