24 feb. 2006

Landsting? Nej tack!

Ibland undrar jag hur sjuk man måste få bli för att manska bli tagen på allvar?
Det började i tisdags då jag ringde till Vc här i Smedby och ville att de skulle haen sänka på dottern. Jag fick nästintill tjata på sköterskan på sjukvårdsupplysningen och övertyga henne att dottern VAR sjuk och HADE väldigt ont i halsen och HOSTADE VÄDIGT MYCKET. Men det hjälpte inte så då tog jagtill Erik, att han hade astma och vi har hållit på att konka han till akuten mfl nu under hela vintern och ville inte han skulle bli sjuk nu igen. ( han har för överigt precis börajt äta efter hjärnskakningen) Så frågar kärringen , ursäkta mig uttrycket om vi brukar få komma in med Astrid om vi vill skona Erik: Jag blev helt paff och undrade vad hon menade. Hon bara upprepade igen vad hon frågade. Jag sa att nä, kanse inte men det var inte därför jag ringde utnaför att jag anser att dotterns tillstånd är så pass allvarlig dessutom så har hon väldigt ont i halsen och är medtagen och har hög feber. Så till slut fick vi komma. Läkaren gjorde en grundundersökning med att lyssna opå lungor och hjärta, titta i öronen och halsen. Konstaterade att hon var fläckig på tonsillerna och inte behövdes ta halsprov utnaskrev ut kåvepenin. Hon sa att Astrid skulle bli braefter 1-2 dygn.
Sen började helvetet. Tjorva och bårka varje gång vi skulle ge henne kåvepeninen för den smakar blä sa hon. Och så fick jag inte ner febern så fick ajg först ta till att dela 1 ipren på 6 och ge henne 1/6. då gick febern ner. Nils köpte sen på onsdag ipren stolpiller för barn. Och det var kanon, men det fick hon int i rumpan av, det sved antagliast, men det var de enda gångerna jag fick i henne vätska och hon piggnade till så pass att hon kunde sitta upp och prata. Annars låg hon bara däckad i soffna. Att lyssna på henne medans hon sover var hemskt för det lät att hon skulle kvävas. :o(
Så droppen blev att i går snackade jag med Catharina som rekomenderade mig en privatläkare och sa att jag ska struntai vanlig VC för de kommer inte göra nåt vettigt med henne. Så vi väntade i alla fall ut natten och i morse ringde jag privatläkaren som vi blev rekomenderade. Men de hade sportlov. Ringde nästa i katalogen, samma där. Slog en signal till VC , de skulle återkomma 10:30. Klockan var då 8:20 på morognen. Kände att jag inte ville vänta så länge, så jag ringde nästa privatläkare. KOM FRAM! Berättade situationen. Hon berättade att det är ingen läkare som vill jobba på VC här i Smedby, och det är beklagligt att de är så otrevliga. Ville vi ha dottern hos henne så skullevi få lista oss hon hene hela familjen. och det såg vi inget hinder i. Så vi fick tid till henne 10:30. Slängdei oss frukost och for in till Ångkvarnen. ( läkarmott.) Läkaren tittade på henne, tog sänka, som visade då att hon hade infektion i kroppen. Hon lyssnade på henne, rutinkoll och när hon tittade henne i halsen blevhon helt förfärad. Tyckte det såg hemskt ut och underade varför de inte tog sväljprov på dottern på VC. Det undrade ajg oxå. Nu var det kört då Astrid har ätti kåvepenin i 4 dagar så provsvaren skulleinte vara säker. Så hon hade remitterat in oss på barnakuten. Ni som ajg har snackat med förr vet att här i Kalmar kan man inte åka in på akuten hur som helst. Har man inte ringt innan, så tar de inte emot en. Man måste typ dö i dörren om de ska undersöka en. Nåja, vi fick tid till 13:45, då det har varit mkt magsjuka på barnakuten och de ville itne utsätta oss för det. Tackar säger jag. Så det var bara att åka hem. Astrid däckade i soffan med 40 graders feber, men vi skulle inte ge henne ipren då akuten skulle se hur medtagen hon var. Så vi åt lunch och in i bilen igen och Nils lämnade av mig och Astridpå barnakuten. Privatläkaren tyckte att de skulle ev ge dropp till fröken då hon verkade uttorkad då hon inte har velat dricka så mkt.
Så kom vi till akuten. Fick tärffa en jättetrevlig sköterska som hette Malin . ( tur för henne då Astrid gillar alla Malins) Så Malin kollade hennes syresättning (94%), feber 39,5 grader, andetag 34 i minuten, och hennes vikt som var 14,4 kg (dvs hon ahr gått ner 1 kg på en vecka)
Sen fick vi träffa en läkare som var lyckligtvissammasom Eriks astmadoktor. Skönt. Han var jättesnäll, undersökte henne, rutinkoll igen. Sen sa han att han inte trodde heller att det var halsfluss som VC -läkaren hade trott. Han misstänkte körtelfeber, då han t o m hittade lite förstorade körtlar.
Han föreslog att Astrid skulle få ipren i flytadne form, så det inte sved i rumpan och erbjöd Astrid en glass ( som ajg fick äta upp sen för hon ville inte ha) Sen så fick Astrid vila lite, hann t om soman. Sen kom provtagnings BMA-kärringen. Asså sånna kärringar är till skam för alla verksamma inom mitt yrke. Hon har såå opedagogisk och otrevlig och elak mot Astrid. Hon förklarade inte vadhon skulle göra, bara stack henne finger som redan var stucken innan och drog och slet i henne för tt få ut 3 ml blod ur hennes fingrar. Astrid baraskrek och sa åt henen att sluta , att hon var dum och elak och hon t o m sparkade till henne i knäna. Som tur var så var Malin inne medoss och föröskte att få bort Astris uppmärksamhet till en bok ist.
Det blev lite blod överallt efter kavalkaden. Sen fick hon 2 stickers som hon höl i hnadne länge. Astrid blev apsvettig under den här 5 min. Håret var blöt som om jag hade duschat henne. Sen fik hon vila igen en stund och slumrade till. Sen kom en annan sköterska in och sa att hon var avbytet. Malin skulle hem. Gissa om ajg inte blev glad åt det. Sen säger sköterskan att jag ska torka Astrids näsa för det har runnitut medans hon sov. Jag sa att jag visste det , men ville inte torka fördå skulle ajg väcka henne och hon skulle bara bli arg. Hon tyckte att jag skulle ändå torka bort det. Så jag gjordedet, med vilda protester i följd. SÅ föreslog sköterskan att jag skulle ge Astrid nässpray, jag sa nej, det ville jag inte då jag vet att det inte funkar på henne då ajg har provat. Och hon insiterade och jag oxå, så gick hon ut.
In kom Malin efter en stund, erbjöd mig kaffe ( ÄNTLIGEN) och lite saft eller glass till Astrid. Då harAstrid satt sig upp och var piggelin igen efter att iprenet har verkat. Hon tackade ja till röd saft som hon drack 3 klunkar ur. Sen kom läkaren och blev överrraskan at se Astrid upp och pigg. Han tyckte inte att vi behövde stanna inne, och droppa henne men att vi skulle köpa flytadne ipren och dubbla dosen dvs ge henne 7 ml så länge hon har 39-40 graders feber. Han skulle sen höra avsig om provresultaten. Så vi fick gå hem.
Gick iväg till apoteket med en pigg Astrid, köpte läppbalsam til lhennes torra blodiga läppar oh så iprenet. Vi fick vänta lite på Nils och Erik så vi satte oss ner och läste en medhavd MammaMu bok. Senkom kärringe jag ska alltid behöva möte på sjukhuset, min gamla chef från i somras. Kärringjäveln.... jag bara tittade upp hastigt och hon blev helt nervös och gick förbi utna att hälsa. Kärring...

Sen kom Nils med Erik. Väl hemma åt Astrid en liten bit macka med smör och sylt en skinka, 1/4 päron och drack lite saft. Sen vilel hon se Willy Wonka. Sen blv det middagsdax, 1 potatisklyfta åt hon, sen började hon klaga igen på halsen. Så han bestämdesig att hon ville ha mjölkchoklad. Drack några klunkar av det oxå.
Nu ligger hon i min säng... får välan sova IGEN i hennes säng.
Hon har ontigen i halsen så hon gråter med jämnan men vi måste vänta ut 23 tiden inna nvi kan ge henne igen nån ipren. För överig vägrar hon ha nåt, den endas om passar är pappa. Kul för mig....

Des ista provsvaren kommervi få efter helgen, men porverna hittilsl visar inte heller körtelfeber, men inget är säkert. Vi skulle dock sluta med kåvepeninen.
Så.. jag undrar nu, va faaaaan gör de på VC eg? De vill inte ha dit paitender, när deväl tar emot dem så tar de inte de nödvändigaste proverna. Jäkla skitställe. Nåja, hänadefter slipper vi dem!
Läkaren på akuten sa till mig att mkt kunde ha undvikits om Erik hade fått astmamedicin och hälp i tid så skulle haninte ha sin astma nu... Kul att få höra sånt oxå.

Så... nu är det bara att vänta ut halsonten. Fick kolla som hastigast i halsen på Astrid. Hennes tonsiller ser ut som 2 kesoklumpar. Vita , kletiga, äckliga... Inte undra på att hon har ont...
Hur mkt bättre skulle hon vara om de hade tagit de rätta proverna i tid? Det får vi aldrig reda på. Det som irriterar mig mest att detyckte inte att hennes tillstånd var så allvarlig från första början.......

3 kommentarer:

Sandi sa...

Ojojoj, vilken soppa.
Kan trösta dig med att vårt VC är likadant här. Slappa och likgiltiga och tar fel prover.
Här blir det Barnläkarna eller Bus vid behov i Lund, där är de väldigt snälla.
Ha en bra dag och hoppas lilla tjejen mår bättre nu!
Kram

Anonym sa...

Krya på er!

Anonym sa...

Ville bara tala om att jag kikat in hos dej. Kram